Bijzondere paastradities over de wereld

In Nederland en België vieren we Pasen traditioneel met veel eieren, brood en chocolade, véél chocolade. Maar wist je dat de tradities nogal verschillen per land? We zetten de meest bijzondere tradities voor je op een rijtje, ter inspiratie voor de komende Pasen of als gespreksstof voor tijdens het paasontbijt. 

Hongarije
In Hongarije wordt Pasen niet met een paashaas en chocolade-eieren zoeken gevierd, maar met een verfrissende plens water. Op tweede paasdag gaan mannen en jongens op hun paasbest gekleed het dorp in om vrouwen en meisjes nat te gooien. Dit zou symbool staan voor de jeugdigheid, schoonheid en kracht van de komende lente. Daarnaast horen eieren ook in Hongarije bij de traditionele paasmaaltijd, net als kalács, een licht zoet, gevlochten brood.

Frankrijk
Als je dacht dat we in Nederland veel eieren eten met Pasen, dan heb je het mis. Het kan namelijk altijd meer en groter. In het Franse stadje Haux wordt ieder jaar een reuzeomelet gemaakt van 4.500 eieren, groot genoeg voor een ontbijtje voor maar liefst 1.000 mensen. Het verhaal gaat dat deze traditie stamt uit de tijd van Napoleon. Hij zou ooit zo’n lekkere omelet in Haux hebben gegeten dat hij de dorpelingen vroeg om van alle eieren die ze konden vinden een gigantische omelet te maken voor zijn leger. Gekke jongens, die Fransen.

Bulgarije

In Bulgarije verstoppen ze hun eieren niet, maar gooien ze ermee! De persoon die het gevecht overleeft met nog een heel ei is de winnaar en wordt de rest van het jaar gezien als de meest succesvolle persoon in de familie. In sommige families gebruikt de oudste vrouw het eerste roodgeverfde ei van het jaar om de gezichten van de jongsten in te smeren. Zo hopen ze dat de kinderen gezonde rode wangetjes krijgen.

Groot-Brittannië
De Britten eten op Goede Vrijdag de beroemde Hot Cross Buns, vierkante broodjes van gistdeeg met een kruis aan de bovenkant. Deze zoete broodjes zijn vaak gevuld met rozijnen of krenten en staan symbool voor het einde van de vastentijd. Het kruis vertegenwoordigt de kruisiging van Jezus en wordt op verschillende manieren gemaakt, bijvoorbeeld met glazuur, inkepingen in het brood of andere versieringen.

Griekenland
Op het Griekse eiland Corfu doen ze iets heel anders met hun pannen. In plaats van een eitje koken of bakken, gebruiken de inwoners van dit eiland pannen om de lente welkom te heten. Ze doen dit door pannen, potten en aardewerk met veel herrie uit het raam en op straat te gooien. Pasen wordt overigens ook gewoon met lekker eten gevierd. Een traditionele Griekse paascake wordt gemaakt met sinaasappel en amandelen met een laag pittige sinaasappelsaus. Ook wordt er veel lamsvlees gegeten met Pasen, zelfs bij het ontbijt!

Duitsland

In Nederland zie je veel versierde paastakken in en om het huis. Wist je dat deze traditie zijn oorsprong heeft in Duitsland? De Engelse koningin Victoria, die een Duitse moeder en man had, versierde met Kerst traditiegetrouw een boom. Waarom zou je dit alleen met Kerst doen, vroeg zij zich af en ze begon ook met Pasen takken te versieren. Eén van de meest bekende paasbomen ter wereld vind je in het Duitse Saalfeld, waar de grote boom versierd wordt met beschilderde eieren. 

Zoek jij nog inspiratie voor je eigen paasontbijt of brunch? Op deze Braun Household Club vind je verrassende recepten om jouw Pasen tot een knallend succes te maken voor de hele familie. 


Deze blog is nog niet beoordeeld.
Beoordeel deze blog


1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren


Reageer

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

reageren

Plaats uw reactie