Wat voor strijktype ben jij?

De wasmachine heeft z'n werk gedaan, je kleding is droog, het strijkgoed stapelt zich op tot een respectvolle hoogte en je denkt:

A:           Owwww nee
B:           Morgen! Morgen doe ik het écht
C:           Als ik deze blouse nu heel netjes uithang en morgen even met m'n
               handen glad strijk dan kan ik 'm best aan... Toch?
D:           Oké, let's do this... Even doorzetten, het is zo weggestreken
E:           Best rustgevend zo'n half uurtje strijken... Alhoewel ik ook wel heel graag
               even lekker in de tuin had willen zitten met een boekje.

Welk type je ook bent.... strijken is doorgaans niet het meest favoriete klusje in huis.
Er is altijd wel iets waar je liever je waardevolle vrije tijd aan besteedt dan aan het strijken van je stapel wasgoed. En een wonderbaarlijk product waardoor je nooit meer hoeft te strijken... helaas, dat bestaat niet.

Strijktips

Als het dan toch moet, dan kan je het maar beter direct doen als je strijkgoed ‘strijkdroog’ is.
Waarom? Omdat je je kleding makkelijker wegstrijkt wanneer het nog een beetje vochtig is. Hoe langer je je wasgoed laat liggen, des te droger je kleding en des te moeilijker je die irritante kreukel nog uit je blouse krijgt. 

Zo zijn er nog legio andere strijktips om dit niet al te populaire klusje gemakkelijker te maken: 

  • Om te beginnen met de basis: je strijkplank.

We hoeven je vast niet uit te leggen dat een plank van hoge kwaliteit langer meegaat dan een huismerk-plank van de welbekende allesverkopers. Naast kwaliteitsverschil en formaat is er een onderscheid te maken tussen strijkplanken voor stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren. De juiste strijkplankhoes is echter ook van belang voor het vasthouden van warmte, opvangen van stoom en bij het strijken van reliëf (denk aan knopen /pailletten / borduursels).

  • Dan, niet onbelangrijk, je strijkijzer!  

Wat heb jij in de kast staan: een stoomgenerator of stoomstrijkijzer? We hoor je denken, wat is het verschil?? 

Een stoomgenerator is zo’n strijkijzer met groot apart waterreservoir. Dit strijkijzer produceert stoom onder druk waardoor de stoom gemakkelijker doordringt in je wasgoed. Hierdoor strijk je tot 2x sneller dan met een stoomstrijkijzer met een ultiem glad resultaat. Doordat het een apart waterreservoir heeft, is het strijkijzer zelf vaak lichter dan een stoomstrijkijzer. Ook is het waterreservoir een stuk groter waardoor je langer kunt strijken zonder bijvullen. Ideaal voor iedereen die weleens een wasmand leeg strijkt.

Een stoomstrijkijzer is een strijkijzer waarbij het reservoir op het strijkijzer zelf zit. Qua formaat is dit type strijkijzer een stuk kleiner en dus gemakkelijker op te bergen. Dit strijkijzer produceert geen stoomdruk waardoor de aanschafprijs een stuk lager is. Strijk je bij hoge uitzondering eens een blouse of overhemd dan past dit type strijkijzer het beste bij jou.

  • Temperatuur strijkijzer

De temperatuur van je strijkijzer is zeer belangrijk. Staat de temperatuur te laag ingesteld dan wordt er geen stoom geproduceerd en er zullen druppeltjes ontstaan. Eén ding is zeker:  je kreuken zullen nooit verdwijnen. Staat de temperatuur te hoog ingesteld kan je je kledingstuk weleens voorgoed verpesten. Check dan ook altijd het waslabel aan de binnenzijde van je kledingstuk. Meer weten over de icoontjes op waslabels? Lees dan ook eens deze blog. Wil je je helemaal niet druk hoeven maken over de juiste temperatuur? Koop dan een strijkijzer met één temperatuurinstelling voor ALLE stoffen. Ideaal!

  • Efficiënt strijken

Als je dan toch moet strijken, dan liever efficiënt waardoor je zo snel mogelijk klaar bent, toch? Heb je geen strijkijzer met één temperatuurinstelling? Sorteer dan je strijkgoed en begin met de kledingstukken die op lage temperatuur gestreken moeten worden. Een strijkijzer warmt sneller op dan dat het afkoelt. Dit scheelt wachttijd!
Begin bij het strijken van een kledingstuk ook altijd bij de kleinste onderdelen van je kledingstuk (kragen / mouwen) en bewaar de grote vlakken (achterkant) voor het laatst. Deze grote delen kreuken het makkelijkste. Door deze volgorde hoef je de grote vlakken niet twee keer te strijken.

  • Zwarte kleding

Zwart: dé basiskleur die aanwezig is in iedere kledingkast. Bij het strijken van je zwarte rokje, truitje of overhemd van manlief kan er nog weleens een irritante glans ontstaan. Oorzaak: warmte van je strijkzool. Oplossing: binnenstebuiten strijken.

  • Kledingstukken met printjes

Je bent lekker aan het strijken en strijkt per ongeluk een printje mee. Resultaat: een hap uit het desbetreffende printje en als het even tegenzit een veeg over je kledingstuk. Dit voorkom je door een theedoek over het printje heen te leggen of het kledingstuk binnenstebuiten te strijken. Een strijkijzer met speciale strijkzool voor printjes is nóg gemakkelijker (en voorkomt ook nog eens glans op je zwarte kleding!)

  • Na het strijken

Ben je klaar met het strijken van die ene favoriete blouse, fijne broek of delicaat shirt? Hang het dan direct op een (goede!) hanger. Zolang je kledingstuk nog warm is door het strijken heb je meer kans om kreukels. Een goede hanger biedt uitkomst om je kledingstuk zonder kreuken te laten afkoelen. 


Deze blog is nog niet beoordeeld.
Beoordeel deze blog


1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren


Reageer

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

reageren

Plaats uw reactie