Word een Barbecue Pro

De zomer is losgebarsten en velen van jullie hebben vast al een lekkere barbecue avond achter de rug. Wil jij graag meer te weten komen over barbecueën en een échte Barbecue Pro worden? In samenwerking met Weber geven wij je handige tips!  

Laten we met stap 1 beginnen: het aansteken van je barbecue. Het kan namelijk nogal eens frustratie opleveren indien het niet (snel genoeg) lukt om de houtskoolbarbecue aan te steken.

Kies eerst de brandstof: Gebruik je liever houtskool of briketten?

 • Ben je fan van dunne stukken vlees en gril je graag? Dan kan je het beste houtskool gebruiken. Het dunne vlees gaart snel en door de hoge temperatuur krijgen ze een mooie korst. Houd er wel rekening mee dat houtskool sneller opbrand omdat het heter wordt, en dus sneller bijgevuld moet worden.


   
 • Lang barbecueën op lagere temperaturen? Dan kan je het beste briketten gebruiken. Perfect om langzaam te grillen en te roken. Gebruik je toch hogere temperaturen? Dan nog kan je alsnog 3 tot 4 uur barbecueën met briketten. Briketten zijn wat lastiger aan te krijgen, maar branden regelmatiger op en houden de  temperatuur langer vast.

                  

Stappenplan voor het aansteken van de barbecue
1. Strooi een laagje met houtskool of briketten op het bodemrooster.
2. Zorg dat de ventilatiegaten van je barbecue volledig open staan. Door middel van het ventilatierooster in je barbecue regel je de temperatuur. Staan de ventilatiegaten niet (goed) open? Dan krijgen de briketten of houtskool niet genoeg zuurstof en doven ze.
3. Druk een paar aanmaakblokjes zo diep mogelijk in het midden tussen de kooltjes of briketten.
4. Steek de aanmaakblokjes aan en wacht tot ze gaan branden. Als ze branden dan kan je de kolen zoveel mogelijk op en rond de vlam van de aanmaakblokjes leggen, zonder de vlam te laten doven. Als ze op hun plek liggen, laat je de barbecue even met rust.
5. Na ongeveer 15 tot 20 minuten ga je naar de barbecue en zie je dat de kolen of briketten rondom de aanmaakblokjes een witte laag as hebben en ze in het midden roodgloeiend zijn.

Tips:

 • Neem de tijd.
 • Zorg ervoor dat je briketten niet vochtig zijn, want dan gloeien ze niet.
 • Lukt dit allemaal toch niet of wil je het écht makkelijk houden?  Gebruik dan een brikettenstarter. Je bent dan in 25-30 minuten klaar om te gaan grillen.

De temperatuur in een houtskoolbarbecue regelen
Het aantal briketten of stukken houtskool is belangrijk voor de temperatuur in de barbecue. Gebruik de ventilatieroosters om de temperatuur te regelen. Hoe meer gesloten het ventilatierooster, hoe lager is de temperatuur.

Verschillende grillmethodes
Leg jij de houtskool of brikketten altijd gewoon helemaal verspreid over het grillrooster? Bedenk je voor je volgende barbecue wat voor soort gerecht je wilt gaan grillen, en pas de grillmethode daarop aan. Dat gaat een wereld van verschil maken!

1. Directe grillmethode
Hierbij gril je direct op een gelijkmatige temperatuur op het gehele grillrooster. Ideaal voor het snel bereiden van worsten, hamburgers of groentenspiezen. Grilltijd: <30 minuten

2. Indirecte grillmethode
Deze methode gebruik je als je grote stukken vlees wilt grillen, zoals rollades. Met deze methode wordt de warmtebron verplaatst naar de buitenkanten van de barbecue en wordt voorkomen dat gerechten verbranden voordat de binnenkant gaar is. De werking is hetzelfde als een heteluchtoven in de keuken. Grilltijd: >30 minuten

3. 50/50 grillmethode
Bij de 50/50 methode is de warmtebron de helft van de barbecue, waardoor er twee warmtezones gecreëerd worden. De directe warmte wordt dan gebruikt om het voedsel dicht te schroeien en op de indirecte methode gaart het voedsel verder. In het bijzonder middelgrote stukken vlees worden zacht en sappig.

4. Circulaire grillmethode (ook wel Ring-of-fire genoemd)
Bij deze grillmethode gebruik je indirecte warmte in het midden van het rooster en directe warmte aan de rand. De gloeiende briketten worden in een cirkel in de barbecue gelegd. Deze grillmethode wordt veel gebruikt wanneer er pizza’s of brood gemaakt worden.

Keep it clean
Het is vandaag een zonnige weekenddag en vanavond staat er een barbecue op de planning. Je tilt het deksel van de barbecue en tot je schrik zie je dat je barbecue nog vies is van je vorige barbecue feest.. Hoe voorkom je dat je last-minute je barbecue nog snel schoon moet zien te krijgen?

 • Voorkom aangebrand voedsel. Smeer het rooster van de barbecue altijd in met zonnebloem- of olijfolie. Zo voorkom je dat het voedsel aan het rooster blijft plakken en vervolgens aanbrandt. Een andere handige truc is om het grillrooster in te smeren met citroensap. Snij een citroen doormidden en smeer, tussen het grillen door, de citroen over het grillrooster. Zo voorkom je dat het vet van het vlees aan het rooster blijft kleven.
 • Wacht niet met schoonmaken tot de volgende dag (en zeker niet tot het volgende barbecue feest). Tegen die tijd zijn etensresten, vet en andere viezigheid uitgehard en zit het vast op het grillrooster. Zorg ervoor dat het grillrooster nog een beetje warm is. Je verwijdert de etensresten dan eenvoudig met een speciale schoonmaakborstel. Is je rooster schoon? Smeer het dan in met plantaardige olie zodat het rooster minder snel gaat roesten.
 • Vergeet het deksel niet. Verwijder na het barbecueën alle losse stukjes uit het deksel. Om echt grof schoonmaakwerk te vermijden, kun je het beste na elke barbecue-sessie de binnenkant van de (afgekoelde) deksel afnemen met een spons en mild vetoplossend afwasmiddel (zonder citroen).
 • Verwijder na het barbecueën alle etensresten en as uit de kuip van de houtskoolbarbecue. Doe je dit niet, dan krijg je last van rookontwikkeling bij de volgende barbecue-sessie.

En dan het leukste gedeelte: de perfecte barbecue recepten
Nu hebben we de belangrijkste praktische tips gehad en is het tijd om met de gerechten aan de slag te gaan. Met een barbecue kan je eindeloos variëren en het is leuk om je gasten eens wat anders te serveren dan de ‘standaard’ worstjes, kip of speklapjes. Wist je dat je met een Braun MultiQuick staafmixer enorm veel (barbecue) recepten kunt maken dankzij de vele accessoires?
Wat dacht je van een lekkere verse zelfgemaakte coleslaw? Of een verfrissend sapje van watermeloen en komkommer voor erbij? Wil je eens wat anders dan de supermarkt hamburgers? Maak ze lekker vers! Dit doe je eenvoudig met de Braun ijscrusher/blender en de Weber hamburgerpers.

Koop je tussen 4 juni en 29 juli een Braun MultiQuick staafmixer? Dan ontvang je een Barbecue-pakket cadeau met daarin een Weber hamburgerpers, een Braun keukenschort én 10 verrassende barbecue-recepten cadeau. Bekijk snel de actie en ga aan de slag!


Deze blog is nog niet beoordeeld.
Beoordeel deze blog


1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren


Reageer

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

reageren

Plaats uw reactie