Hoofdgerecht

Vlees

4 tot 6 personen

70 min

Ingrediënten

  • 1 tl mosterdpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl korianderpoeder (ketoembar)
  • 1 tl komijnenpoeder
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 1 kip van 1,5 tot 2 kilo
  • 2 tl olijfolie
  • 1 bierblik van 0,5 liter
  • Hickory rookhout voor de barbecue
 

Bierblik kip

Toegevoegd door: Strijpse

 

Wij ontvingen dit originele barbecue recept van Braun clubfan Strijpse. Kip op een wel héél bijzondere wijze klaargemaakt. Het recept heeft maar 10 minuten voorbereidingstijd nodig en daarna mag het lekker lang garen op de barbecue. Met dit recept kun je écht voor de dag komen. Bedankt voor dit leuke recept, Strijpse! 

Bereidingswijze: 

  • Week het rookhout van te voren minimaal een paar uur in water. Leg het rookhout direct op de briketten of houtskool of in de daarvoor bestemde smoker voor gasbarbecues. Nat hout geeft meer smaak en rook. Barbecue met de deksel dicht zorgt voor een extra 'rokerige' smaak in de gerechten.
  • Mix in een bakje alle ingrediënten voor de rub (kruidenmengsel).
  • Haal het overtollige vet van de kip en was en droog de kip af met keukenrol.
  • Wrijf de kip aan de binnen-, en buitenkant in met de olie en daarna met de rub. Zorg dat het goed verdeeld in alle vouwtjes spleetjes zit. Laat minimaal een uur intrekken.
  • Open het bierblikje en gooi de helft eruit (of drink het op). In het blikje kun je ook nog wat kruiden stoppen, bijvoorbeeld tijm, knoflook, een uitje etc.
  • Het rookhout doe je vervolgens in het daarvoor bestemde bakje en plaats het in de BBQ.
  • Steek de barbecue aan, op ongeveer 150C.
  • Schuif nu de kip over het halfvolle blikje bier en zorg dat er een driepoot ontstaat. Hierdoor ontstaat een redelijk stabiele houding voor de kip. Het gat in de nek kun je dicht maken met het losse vel of een stuk wortel. Hierdoor blijft er nog meer vocht in de kip. Resultaat: heerlijk mals vlees.
  • Wacht tot het hout gaat roken. Dan gaat de kip op de BBQ.
  • Zet het geheel niet direct boven de vlammen maar ernaast. De klep van de barbecue gaat vervolgens dicht zodat er een soort oven effect ontstaat.

Tip: Hoe langer de bereidingstijd van de kip hoe smakelijker en malser het vlees wordt. De meeste kippetjes zijn klaar na iets langer dan 1 uur. Het recept is voor 4 tot 6 personen, afhankelijk van de hoeveelheid bijgerechten die je erbij serveert. 

 
Dit recept is nog niet beoordeeld.

Beoordeel dit recept
 

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren
 
 

 
 

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats uw reactie