Tussendoortje

25 personen

90 min

Ingrediënten voor 20-25 stuks

  • 500 gr bloem
  • 500 ml melk (op kamertemperatuur)
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gr)
  • 3 el lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • snufje zout
  • zonnebloemolie om in te bakken (ca. 3 l olie, afhankelijk van de grootte van je pan)
  • optioneel: rozijnen of stukjes appel


Ingrediënten healthy variant

  • 300 gr volkorenmeel
  • 200 gr bloem
  • 500 ml (amandel)melk (op kamertemperatuur)
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gr)
  • 3 el lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • een snufje zout
  • zonnebloemolie of kokosolie om in te bakken (ca. 3 l olie, afhankelijk van de grootte van je pan)
 

Zelfgemaakte oliebollen

Toegevoegd door: Braun

 

Denk je aan Oudejaarsdag, dan denk je aan oliebollen. Je kunt ze natuurlijk gaan halen bij de oliebollenkraam, maar zelf maken is natuurlijk wel net wat specialer én lekkerder. Met de MultiMix 5 handmixer met bijgeleverde deeghaken maak je het deeg voor je oliebollen heel gemakkelijk en snel. Maak de oliebollen volgens traditioneel recept of in een healthy variant om alvast gezond en volgens goede voornemens het jaar in te gaan. 

Zo maak je het deeg voor de oliebollen

  • Meng de lauwe melk met de suiker en gist en laat het geheel 10 minuten staan.
  • Zeef de bloem en het zout en voeg vervolgens het ei toe.
  • Giet al kloppend met de handmixer de melk bij de bloem.
  • Doe het mengsel in een grote pan, dek het af met een theedoek en zet het mengsel voor minimaal een uur weg om op een warme plek. Zo kan het deeg rijzen.
  • Als het deeg gerezen is, verhit dan een braadpan met zonnebloemolie tot ongeveer 180 graden.
  • Maak met een natte ijsboltang een bol van het beslag en laat deze voorzichtig in de olie glijden. Pas op voor gespetter van de hete olie!
  • De oliebollen zijn klaar als ze goudbruin zijn. De oliebollen draaien uit zichzelf om, maar je kan ze ook een handje helpen om te voorkomen dat ze té bruin worden. Na ongeveer vijf tot zes minuutjes, afhankelijk van de grootte van je bol, is de oliebol gaar.
  • Bestrooi met poedersuiker en eten maar! Laat ze wel eerst eventjes afkoelen voordat je aanvalt.

Ook lekker met rozijnen of stukjes appel. Gebruik hiervoor friszure stevig appels, zoals Goudreinet, Cox Orange of Granny Smith. Zorg ervoor dat je de rozijnen of appels met het gerezen deeg mengt, voordat ze het vet in gaan.

Healthy oliebollen
De gezondere oliebollen bereid je op dezelfde manier, maar met iets andere ingrediënten. Door extra appel toe te voegen, eet je minder van het deeg en krijg je meer gezonde fruitvezels binnen.

Heel veel plezier met het maken van dit recept. 

Braun wenst je een gezellig en goed uiteinde en een heel smaakvol 2018 toe! 

 
Dit recept is nog niet beoordeeld.

Beoordeel dit recept
 

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren
 
 

 
 

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats uw reactie